sobota 28. února 2015

Singapore - shrnutí

Po měsíci a něco v tomto městě (nebo zemi) shrnu, co se mi tu líbilo a co ne:

Like:
čistota - je to úplně vidět. Všechno je čisté, žádné žvýkačky přilepené na chodnících. I v centru města je neuvěřitelně čisto. Metra a busy vypadají jako nové, nejsou na nich ani ve stanicích žádné graffitti.

teplo - žádná zima, stabilně nad 30°C. Tak by se dalo charakterizovat zdejší počasí. Navíc za tu dobu, co jsem byl tady, pršel jen jeden den, většinou svítilo sluníčko.

multikulti - a také multináboženství v jednom městě. Najdeme tu nevěřící, muslimy, křesťany, budhisty i hinduisty a mnohdy jsou jejich náboženská místa hned vedle sebe. Stojí tu kostele, hinduistické chrámy, budhistické chrámy a mešity. Žádné sváry ani spory ani diskriminace (aspoň co vím). Prostě poměrně mírové je to tu. Kultur je tu ještě víc. Jsou tu nejen Číňani, ale i další Asiati (od Filipínců po Indy a Araby), hodně Evropanů a Američanů, Australani (mají to za rohem). Multikultura se projevuje i v jazycích, kdy jsou 4 oficiální jazyky. Státní svátky jsou tu od 4 hlavních náboženství, teďka bude např. Čínský nový rok, předtím byly Vánoce a jsou i nějaké hindu svátky. Multikulturu lze pozorovat i na WC při sraní. V každém veřejném záchodě je na výběr záchodová mísa a.k.a. styl Evropa nebo turecký záchod a.k.a. díra v zemi. S multikulti přichází další výhoda a to v podobě jídla :)

jídlo - jídlo je tu všudepřítomný. Snad je tu ještě víc stánků s jídlem než je v NYC. Nabídka je obrovská a každý si tu vybere. Nejradši mám hawker center neboli stánky, kde nabízejí obrovský výběr různých jídel za levnou cenu, většinou do $S5 (cca 97 Kč). Restaurace jsou poměrně drahé a je nutné k cenám jídel, které jsou uvedené v menu, připočíst i dýško 10% a daň 9%. Takže jídlo vychází okolo $S25 na osobu. Levnější jídla jsou samozřejmě asijská, ale dá se i najít evropská jídla u stánků a také nemusí stát tolik. Ale kdo by sem jezdil za evropskými jídly?

Not Like:
internet pro české stránky - internet je tady poměrně pomalé, pokud se chcete koukat na české stránky. Zpočátku jsem si myslel, že je to připojením obecně, ale není tomu tak. Zkusil jsem změřit rychlost na českém dsl.cz a pak na mezinárodním speedtest.net a rozdíl je poměrně markantní.



Čemu to může vadit je, pokud stahujete filmy nebo velké soubory z nějakého českého serveru (např. uloz.to). Ale na Českou televizi to stačí a ČT odtud funguje, asi už neblokují připojení z ciziny. Pokud koukáte na youtube nebo facebook, frčí to jako dycky.

studené klimatizace - venku je hic, ale uvnitř některých budov je zase zima. Nejvíc je to znát v kině nebo v divadle. Jdete-li na nějaké představení či na film, doporučoval bych vzít si něco s dlouhým rukávem. Lidi v Singapuru hodně chodí v džínách a v botech a také moc nechodí ven, pokud svítí slunce. Venku na sluníčko chodí převážně turisti.

práce - lidi tu nějak hodně pracují. Četl jsem na wiki, že se tu pracuje v průměru 45 hodin za týden, což je dost. A také mají kratší dovolené. Lidi, se kterými bydlím, také pracují od nevidím do nevidím. Avšak ti spolubydlící pracují ve startupu a jsou to zakladatelé, takže to je pochopitelné. Ptal jsem se také některých studentů tady. Zdá se mi, že mají více práce než v ČR. Potvrdil mi to jeden student Ph.Dr, který studuje na ČVUT a zde je měsíčním pobytu. Lidé tu sice vydělávají více peněz, ale za jakou cenu.

drahé ubytování - protože je tu málo místa, tak ubytování je tu sakra drahé. Asi to není tak drahé jako v New Yorku na Manhattanu, ale ceny bytů tu začínají od $S 300 000 (cca 5,8 mil. Kč). V této kategorii jsou samozřejmě jen menší byty někde na okraji města. Za lepší byty si zaplatíte od milionu doláčů a více, výjimkou tu nejsou ani byty za 4 miliony. Kdybych tu žil, tak asi jen tak nekoupím byt. Nebo aspoň ne tak rychle, jako bych si ho koupil v ČR.

drahá auta - auto je tu šíleně drahé i v porovnání s ČR. V ČR si člověk může koupit auto třeba i pod 100 000 Kč z bazaru a bude v tom jezdit x let. Tady ne. Pro pořízení auta si musíte prvně koupit povolení, který vám dovolí mít auto na 10 let (a to ještě nevím, zda můžete koupit staré auto). A toto povolení stojí okolo $S 80 000, což prý odpovídá ceny jedné Porsche v USA. A až pak si můžete koupit auto na deset let. Takže v přepočtu za rok zaplatíte $S 8 000 jen za vlastnictví auta. Důvod je ten, že je tu relativně málo místa a stát chce, aby obyvatelé jezdili MHD. Díky tomu je tady poměrně čistý vzduch, žádný smog jako např. v Číně. Na druhou stranu, je tu dost aut i přes vysokou cenu. A také je tu o mnoho více luxusních aut než v Praze. Tam, kde bydlím, je standardem mít BMW nebo Mercedes nebo Lexus, často tu lze zahlídnout třeba Bentley nebo Ferrari.


Kolik tu stojí život?

Drahé je tu ubytování. Sám jsem zaplatil cca 1600 USD (asi 36 litrů v prosinci 2014) za 35 nocí za jeden pokoj v bytě. Na druhou stranu, byt je asi 40 minut jízdy MHD od centra, což není úplně nejdál. Byt se také nachází v komplexu, kde se nachází bazén, posilka, tenisové a squash kurty (nic z toho jsem ale nevyužil), a také několik restaurací. Na druhou stranu v podstatě všechny nabízené byty na Airbnb v Singapuru jsou v takto vybaveném komplexu, rodinných domů je podstatně méně. Výrazně ušetřit lze dlouhodobým pobytem v Singapuru (např. když tam budete žít roky, tak si můžete najít pokoj ve vzdálenější lokalitě i za $S 700 měsíčně) nebo když pojedete ve více lidech a náklady si rozdělíte.
Naopak levné je tu jídlo ve stáncích (tzv. hawker stalls). Seženete tu hlavní jídlo i za 3 doláče (cca 54 Kč), ale většinou jídla ve stáncích stojí okolo 5 doláčů (cca 90 Kč). Dražší než v ČR jsou restaurace, ale ani ty vás nezruinují, pokud zajdete jednou za čas. Za jídlo pro dva dáte od 25 doláčů (450 Kč) v restauraci. Na rozdíl od jiných asijských zemí se nemusíte tolik bát nekvalitních potravin. Každý stánek a restaurace tu má vyvěšené hodnocení od potravinářské inspekce a inspekce měsíčně chodí čekovat kvalitu. Co se naopak nevyplatí kupovat, jsou evropská jídla v supermarketech. Drahé jsou tu šunky, paštiky i mléka a jogurty, i když nutno dodat, že jsou to o dost kvalitnější zboží než co se prodává tady.
Poměrně levné a velmi čisté je MHD. Platí se tu podle vzdálenosti. Za jízdu dáte tak mezi S$1,3 do S$1,5. Např. já jsem dal za hodinovou jízdu MHD do centra tak S$1,4, na letiště za hodinu a půl jsem dal S$1,5. Praha je samozřejmě levnější, ale v porovnání s ostatními světovými metropolemi jsou ceny v Singapuru velmi levné. Je to částečně také proto, že je to dotované státem.
Vstupné hlavních turistických atrakcí se liší. Parky a botanické zahrady jsou tu zdarma, s výjimkou zahrady orchidejí, za kterou zaplatíte 5 doláčů. Zoo a podobné věci stojí 30 doláčů pro cizince, stejná cena je i pro jízdu na největším vyhlídkovém kole na světě. Atrakce na ostrově Sentosa stojí také okolo 40 doláčů výše. Pokud víte, že někam chcete jít, je levnější si koupit lístek online a ještě lépe pokud znáte někoho ze Singapuru a ten má správnou bankovní kartu. Např. za zoo lze ušetřit 10% za nákup online a až 30% ceny, pokud se vstupenky koupí online pomocí Singapurské bankovní karty. Podobné je to s ostatními atrakcemi.

Suma sumárum, za běžný život tam jsem dal 1100 USD, za ubytování zmíněných 1600 USD a za letenku 18 000 Kč. Což je za 35 dnů 84 000 Kč, v přepočtu 2400 Kč za den.

Žádné komentáře:

Okomentovat