středa 25. února 2015

Lars Kepler - Paganiniho smlouva

Kniha začíná vraždou dívky na lodi. Dívka měla však smůlu, protože vrah nechtěl zavraždit ji, ale její sestru s přítelem. Od této události se odvíjí celý následující příběh. V knize se proplétají 3 různé příběhy, aby se pak na konci splynuly v jeden. První z nich sleduje osud Penelope Fernandezove s přítelem, kteří prchají před neznámým vrahem. Druhý příběh je novém řediteli Inspekce pro vývoz zbraní Axel Riessenovi, který má nastoupit po sebevraždě předchozího ředitele Carla Palmcrona. A ve třetím příběhu se objevuje postava komisaře Joona Lina známá z předchozí knihy, a který také bude hlavní postavou v následujících knihách. Ten spolu s dalšími policisty vyšetřuje zmíněnou vraždu dívky.
Nakonec se zjistí, že důvod k vraždě je nelegální pokus o vývoz zbraní do země, která podléhá embargu OSN. Důležitou nápovědou, který navedl komisaře k tomuto zjištění, byla fotka, která zachycovala Carla Palmcrona s ředitelem zbrojní společnosti a mafiánem. Lidé, kteří zemřeli nebo málem zemřou v této knížce, věděli nebo tušili o tomto obchodu.

Kniha je napínavá od samého počátku až do konce. Avšak porovnám-li ji s ostatními knihami od stejného autora (nebo spíš autorů), je závěr této knihy nejméně překvapivé. Pachatele se čtenář dozvěděl příliš brzy, stejně jako motiv vražd. V knize se také poprvé některé postavy, které jsou pak v dalších knížkách.

Jinak co mě štve, je fakt, že kniha není dostupná v audio podobě jako další knihy ze série Joona Liny. Nechápu, proč přeskočili zrovna druhý díl v sérii.

Žádné komentáře:

Okomentovat